Метеоритний дощ Ліриди 2023: коли можна побачити весняний зорепад і як загадати бажання

В Україні з 15 до 29 квітня можна споглядати таке космічне явище, як метеорітний дощ Ліриди. В цей період Земля проходить через шлейф комети Тетчер, яка залишає метеорний потік. Цей час традиційно сприятливий для загадування бажань.
Метеорний потік Ліриди – що це
Дане явище є щорічним потоком метеоритів, який завжди припадає на квітень. Візуально здається, що ці космічні об’єкти вилітають із сузір’я Ліри, через що подія отримала таку назву.
Метеорити, які можна побачити, дуже швидкі і яскраві. Вони не залишають довгих палаючих слідів, коли проносяться через атмосферу Землі. Головна їхня ознака – це спалахи, або так звані "вогненні кулі".
Метеорний потік Ліриди – один з найдавніших, що відомі людству. Його спостерігали ще у 687 році до н.е. Рекордну кількість метеоритів фіксували у 1982 році – до 90 космічних тіл на годину.
Де і коли найкраще спостерігати метеоритний дощ 2023
Зорепад Ліриди 2023 найкраще видно в Північній півкулі Землі, зокрема в Україні.
Пік зорепаду припадає на 21 квітня, коли кількість метеоритів, що можна побачити неозброєним оком, сягатиме до 18 на годину. Вони рухатимуться зі швидкістю 47 км/с.
Спостерігати за зорепадом Ліриди найкраще з півночі до світанку, якщо буде безхмарна погода. Для цього варто обрати місце подалі від освітлення. Рекомендується стати обличчям на схід і дивитися вгору. Через декілька хвилин перебування в темряві очі адаптуються, і можна буде поспостерігати за рухом космічних тіл.
Як загадувати бажання під час зорепаду
Існує повір’я, що коли бачиш в небі зірку, що падає, треба загадати бажання. Щоб воно здійсниться, треба встигнути загадати до того, як метеорит зникне з поля зору.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment